סיאטיקה (ידועה גם בשם "אישיאס") מתארת מצב של כאב ו/או נימול, אשר מוקרן מחוליות הגב המותניות, דרך העכוז ואל חלקן האחורי של הירכיים והשוקיים. הסיאטיקה הינה תסמונת נפוצה אשר מופיע בקרב כ – 40% מהאוכלוסיה, בדרגות חומרה שונות.סיאטיקה תופיע לרוב אצל אנשים מעל גיל 40, יותר אצל גברים.
מה גורם להופעת אישיאס?
סיאטיקה / אישיאס נובע כתוצאה מלחץ על העצב הסיאטי ושלוחותיו.
העצב הסיאטי, בעברית "עצב השת", הוא העצב הארוך והעבה ביותר בגוף האדם והוא נמשך, בכל צד של הגוף, החל מחוליות עמוד השדרה המותני, דרך הישבן ועד אל מתחת לברך (שם מתפצל לעצבי השוקה והשוקית). עצב השת/הסיאטי אחראי על תנועתם של השרירים האחוריים בירך ושל כמעט כל שרירי השוק וכף הרגל. הוא גם אחראי על התחושה השטחית והעמוקה בחלקה האחורי והצדדי של הירך וברוב חלקי השוק וכף הרגל.
מסלול העצב הסיאטי לאורך הרגל, Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון סיאטיקה ובניית תכנית טיפול מתאימה.
בין הגורמים האפשריים להופעת אישיאס ניתן למנות:
- בלט או פריצת דיסק המובילים ללחץ על שורשי העצב במוצאם המותני או השדרתי.
- היתפסות שרירים חריפה סביב עמוד השדרה, או בשרירי הישבן, אשר עלולה להוביל ללחץ על העצב הסיאטי.
- היצרות תעלת עמוד השדרה – מצב ניווני, בו החלל שדרכו עוברים עצבי חוט השדרה מצטמצם ונוצר לחץ על שורשי העצבים הסיאטיים. היצרות זו יכולה להיווצר עקב מגוון גורמים, ביניהם: התעבות מפרקים בין חולייתיים בעמוד השדרה, ספונדילוליסטזיס (גלישה של חוליות אחת על גבי השניה), דלקת מקומית, פתולוגית דיסק (בלט דיסק או פריצת דיסק) ועוד.
- הריון – ישנם מקרים בהם סיאטיקה מתרחשת בשלבים מתקדמים של ההריון, עקב לחץ שמפעיל משקל העובר על אזורי מעבר של העצב הסיאטי.
- תסמונת פיריפורמיס: תופעה המתארת מצב בו שריר הפיריפורמיס מתכווץ מאוד או מתעוות בעקבות טראומה או מאמצים קיצוניים חוזרים. כתוצאה מכך עלול להיווצר לחץ משמעותי על העצב הסיאטי. תסמונת פיריפורמיס תופיע לרוב אצל אנשים אשר אצלם העצב הסיאטי עובר דרך שריר הפיריפורמיס במקום מתחתיו.
- גידולים בעמוד השדרה – סיאטיקה יכולה להיגרם גם עקב גידולים אשר לוחצים או פוגעים בשורשי העצבים או בחוט השדרה.
- טראומה – לעיתים סיאטיקה מתרחשת בעקבות טראומה הנוצרת לעמוד השדרה, דוגמת תאונה או נפילה חזקה.
קבוצות סיכון לסיאטיקה:
- חתך גילאים: אנשים בגילאי 40-50 הם בעלי סיכוי גבוה מהממוצע לסבול מסיאטיקה.
- מגדר: סיאטיקה נפוצה יותר בקרב גברים מאשר נשים.
- השמנת יתר: אצל אנשים הסובלים מעודף משקל קיים לחץ יותר גדול על עמוד השדרה אשר עלול להוביל לשינויים ניווניים במפרקים או בדיסקים הבין חולייתיים ועלולים לגרום לסיאטיקה.
- עבודה פיזית – אנשים שעובדים בעבודה בה הם נדרשים להרים משאות כבדים או לחלופין לשהות זמן רב בתנוחה לא נוחה לגב (כגון רכיבה על אופנוע למשך שעות ארוכות) הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח בסיאטיקה.
- חולי סוכרת – סוכרת מגבירה את הסיכון לפגיעה עצבית. במקרה כזה גם העצב הסיאטי עלול להיפגע ולהוביל לסיאטיקה.
- אורח חיים יושבני – אנשים אשר רגילים לשבת במהלך רוב שעות היום ולא נוהגים לבצע פעילות גופנית הם בעלי סיכון גבוה יותר לסבול מסיאטיקה מאשר אנשים המנהלים אורח חיים אקטיבי.
כיצד מאבחנים סיאטיקה / אישיאס
כאמור, סיאטיקה מאופיינת בכאבים ו/או תחושות עצביות לא תקינות, כגון עקצוץ, "זרמים" ונימול, המוקרנים מכיוון חוליות המותניים אל הישבן ואל החלק האחורי של הרגל. כאבים אלו יכולים להיות חזקים או עמומים, להופיע בהדרגה או בפתאומיות, ולהתעצם במקרה של התעטשות, שיעול, מעבר בין תנוחות שונות, או נשיאת משקלים גבוהים.
במרבית המקרים תחושות אלו מופיעות רק בצד אחד של הגוף (פגיעה פריפרית). עם זאת, קיימים מקרים בהם סיאטיקה מתרחשת בשני צידי הגוף (פגיעה מרכזית). לעתים הסיאטיקה תהיה מלווה גם בכאבים בגב התחתון.
ברוב המקרים הסימפטומים של הסיאטיקה מוקלים ונעלמים עם הזמן, ככל שהלחץ יורד מהעצב והוא מחלים. במידה והסימפטומים ממשיכים מעבר לשבוע או אף מחמירים, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית. בבדיקה, הקלינאי מבצע מספר מבחני תנועה ומגע ומגיע למסקנה האם מדובר בסיאטיקה ומה המקור לסיאטיקה.
חשוב לערוך את הבדיקה אצל גורם קליני מוסמך, כגון פיזיותרפיסט או אורטופד, ובמקרים מסוימים אף לערוך בדיקות הדמיה (צילום רנטגן, C.T או M.R.I).
אפשרויות טיפול בסיאטיקה
במרבית המקרים הסיאטיקה נעלמת באופן ספונטני לאחר מספר שבועות. במידה והסימפטומים לא נעלמים מעצמם או ממשיכים להידרדר, ישנם מספרי אופני טיפול אפשריים:
- טיפולי פיזיותרפיה – טיפול שמרני שאינו חודרני הוא האופציה המועדפת תחילה. במסגרת טיפולי הפיזיותרפיה יינתנו טיפולים מנואלים הכוללים טכניקות לשחרור שרירים ולהנעה של עמוד השדרה המותני. זאת במטרה לשחרר את הלחץ מהעצב. טכניקות כגון דיקור יבש ונקודות לחיצה להקלה על הכאב ושילוב של פעילות גופנית משקמת.
- טיפול תרופתי – במקרים רבים ניתן לשלב טיפול תרופתי עם הטיפול השמרני. טיפול תרופתי לסיאטיקה יכלול לרוב נוגדי דלקת שאינם סטרואידים. במקרים חמורים במיוחד ישנה אפשרות לקבל זריקות סטרואידים אל חלל עמוד השדרה כדי למזער את התהליך הדלקתי ככל הניתן ובאופן זה להקל את הלחץ על העצב.
- טיפול ניתוחי – טיפול ניתוחי להסרת הלחץ מהעצב הוא בגדר מוצא אחרון רק במידה והטיפול השמרני לא הביא לפתרון משביע רצון. רוב מקרי הסיאטיקה (כ-75 אחוז) אינם נדרשים לניתוח.
- מניעה – שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית והימנעות מפעולות מזיקות, כגון עישון, עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכוי לסבול מסיאטיקה.
במידה ואתם סובלים מסיאטיקה או מעוניינים לבדוק האם אתם סובלים מהתופעה, חשוב לפנות לגורם רפואי מוסמך על מנת לערוך את כל הבדיקות הנחוצות. איש מקצוע הבקיא בתחום – כגון אורטופד או פיזיותרפיסט – יוכל לייעץ לכם בנוגע לטיפול המתאים ביותר עבורכם.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון סיאטיקה ובניית תכנית טיפול מתאימה.