מאת: עודד גבעון – פיזיותרפיסט B.P.T.
במצב ברך תקין, המניסקוס מייצב, בולם זעזועים ומאפשר תנועה תקינה והגנה על הסחוסים של מפרק הברך.
קרע במיניסקוס הינו אחת הפציעות הנפוצות ביותר בברך. הקרע יכול להיגרם עקב חבלה ישירה בברך, תנועה לא טובה של מפרק הברך, היווצרות של תהליכי שחיקה כתוצאה ממאמץ יתר או שינויים ניווניים המתרחשים עם הגיל.
למרבה המזל יש לסוג זה של פציעות טיפול אפקטיבי ובמרבית המקרים ניתן לחזור לתפקוד מלא באמצעות טיפול פיזיותרפיה מתאים.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע במיניסקוס.
כמה מילים על המיניסקוס ותפקידו בגוף
מיניסקוס (סהרון, בעברית) הוא מבנה דמוי חצי סהר הממוקם בתוך מפרק הברך – בין עצם הירך לעצם השוק, המניסקוס בנוי מסחוס סיבי (סחוס בעל תכונות של חוזק וגמישות, בדומה לדיסק בין-חולייתי בעמוד השדרה) ומעוגן לעצם השוק ברצועה חזקה דמויית תפר.
תפקידיו העיקריים של המניסקוס הם:
- בלימת זעזועים שעוברים מהקרקע דרך השוק אל עצם הירך – המיניסקוס מהווה מעיין רפידה חזקה וגמישה.
- ייצוב פסיבי של מפרק הברך.
- חלוקת משקל הגוף בצורה מאוזנת על פני מפרק הברך.
עיקר ההשפעה של המניסקוס על תנועת הברך מתרחש במצב של נשיאת משקל, קרי עמידה, הליכה או פעולות ספורטיביות כגון ריצה, קפיצה, ושינויי כיוון.
במצב תקין, המניסקוס מייצב את מפרק הברך, בולם זעזועים ומאפשר תנועה תקינה והגנה על העצמות והסחוסים של מפרק הברך. בגלל מיקומו ותפקידו, המניסקוס עלול להיפגע בעיקר בתנועות קיצוניות או פתאומיות בזמן נשיאת משקל הגוף על הרגליים.
מבנה הברך
קרע במניסקוס – גורמי סיכון
ישנם מספר גורמי סיכון שיכולים להגביר את הסבירות להתפתחות קרע במניסקוס, ביניהם:
- תנועה לא נכונה
במהלך החיים אנו נדרשים לבצע פעולות רבות המערבות מאמצים סביב מפרק הברך ומעבר של כוחות ועומסים דרך המבנים המרכיבים מרפק זה. לרוב, הפעולות הללו מבוצעות במיומנות רבה, בתבנית תנועה תקינה.
לעיתים נדירות, משתבש משהו במהלך התנועה וכך עלולה להיווצר תנועה לא מתואמת, בזוויות לא טבעיות, הגורמות למעבר כוחות לא תקין במפרק הברך ובכך לגרום לעומסים גדולים ולא מאוזנים על המבנים המרכיבים את מפרק הברך.
במקרה כזה, במידה והכוחות המופעלים על המניסקוס חזקים מאוד, אנו עלולים להגיע למצב של פגיעה ברקמה עד כדי קרע. פגיעה כזו עלולה לשבש את תפקוד המניסקוס. - פעילות ספורטיבית
פגיעה במניסקוס נפוצה מאוד בקרב ספורטאים חובבנים ומקצוענים כאחד. ספורטאים נוטים לבצע פעולות מהירות, עצימות, בעומסים גדולים ובזויות תנועה קיצוניות. כל זאת תוך העמסת משקל הגוף על רגל אחת בכל פעם. מכאן שהם חשופים יותר לפגיעה במניסקוס. - תאונה או חבלה
פגיעה ישירה באזור הברך כתוצאה מנפילה, תאונה, או כל חבלה אחרת. - שחיקה ושינויים ניווניים
קרע במיניסקוס יכול להיגרם גם כתוצאה משחיקה במצבים של ממאמץ יתר מתמשך. שינויים ניווניים המתרחשים באופן טבעי עם השנים, עלולים גם הם לפגוע ברקמת המניסקוס. - חולשת שרירים
שרירים חלשים סביב הברך ומפרק הירך עשויים שלא לספק תמיכה ויציבות מספקת לברך. דבר זה עלול להוביל לתבנית תנועה לקויה וליצור עומס מוגבר על המניסקוס. בכך להגביר את הסיכון לקרע במניסקוס. - השמנת יתר
עודף משקל גורם לעומס נוסף על מפרק הברך, במיוחד בהיבט של דחיסת המפרק. בכך מגביר את הסיכון לשחיקה וקרע במניסקוס. - פציעות ברכיים קודמות
אנשים שנפגעו בעבר בברך נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח שינויים ניווניים וקרע במניסקוס.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע במיניסקוס.
סימפטומים של קרע במיניסקוס
קרע במיניסקוס יכול לבוא לידי ביטוי בסימפטומים שונים, לפניכם המרכזיים שביניהם:
- כאב בברך – תחושת "צביטה", או כאב מתון במקרים בהם קיימת פגיעה קלה במיניסקוס ללא קרע מלא. כאב משמעותי במקרים של קרעים הגורמים לעיוות במבנה המניסקוס.
- נפיחות בברך – כאשר ישנה פגיעה במניסקוס ונוצר גירוי אקוטי/דלקתי במפרק הברך, רקמת המעטפת של המפרק מפרישה נוזל מפרקי עודף בניסיון למנוע פגיעה נוספת. מצב זה עלול ליצור תחושת לחץ, כאב ונוקשות תנועתית.
- נוקשות של מפרק הברך – נוקשות זו נוצרת כתוצאה מתגובה דלקתית של המפרק. הנוקשות עלולה להחמיר לאחר זמן מה ללא הפעלת הברך, כגון ישיבה או שינה.
- הגבלת תנועה – קושי ליישר או לכופף את הברך במלוא טווח התנועה.
- תחושת חוסר יציבות בעת הליכה או נשיאת משקל על הרגל הפגועה.
- תחושת "קפיצה", "נקישה" או "קליק" בברך.
ייתכנו גם סימפטומים אחרים פחות אופייניים, ולכן חשוב להתייעץ עם פיזיותרפיסט או אורתופד בכל מקרה של שינוי תפקודי או תחושתי, באזור הברך.
אבחון קרע במיניסקוס
הטיפול בקרע במיניסקוס מתבצע במספר שלבים, כאשר בשלב הראשון חשוב לקבל אבחנה מדוייקת ככל הניתן לגבי סוג וחומרת הפגיעה ברקמה.
כדי לקבל תמונה מהימנה לגבי חומרת הפגיעה יש לעבור בדיקה קלינית אצל אורתופד מומחה ברך, או אצל פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בבעיות במערכת התנועה. הבדיקה הקלינית, בשילוב בדיקות הדמיה כגון M.R.I, הנותנת תמונה ברמת דיוק גבוהה מאוד לגבי אזור וסוג הפגיעה במניסקוס. במיעוט המקרים ייתכן ויהיה צורך בבדיקות נוספות, כגון ארתרוסקופיה אבחנתית.
לאחר השלמת הבדיקות וקבלת אבחנה שאכן מדובר בקרע במיניסקוס, כולל מידע לגבי סוג ומיקום הקרע, אפשר לגשת לטיפול ולשיקום.
קרע במיניסקוס – דרכי טיפול
פגיעה במיניסקוס, אשר אינה מטופלת כראוי, עלולה לשבש את יכולת התפקוד ולפגוע באיכות החיים. לכן, יש לטפל בבעיה באופן מקצועי עד להחלמה מלאה וחזרה לתפקוד מלא.
הטיפול בקרע במיניסקוס יכול להיעשות במספר דרכים ושיטות. הבחירה בסוג הטיפול תיעשה על ידי המטופל, בהמלצת הגורמים המטפלים (אורתופד ופיזיותרפיסט) ולרוב תהיה תוצאה של מצב התפקוד של המטופל, חומרת הפגיעה ורמת הפעילות אליה מעוניין המטופל לחזור.
לדוגמה – אם מדובר בשחקן כדורסל מקצועני, כמעט בכל סוגי הקרעים במניסקוס ייבחר הטיפול הניתוחי. זאת מאחר והדרישה מהברך לעמוד בעומסי קיצון היא הדומיננטית.
לעומת זאת אדם בן 60 אשר סובל מכאבים בברך הנגרמים כתוצאה מקרע ניווני (שחיקה) של המניסקוס ומעוניין לחזור לפעילות גופנית מתונה ללא כאב. לרוב יתחיל טיפול שמרני, בסבירות גבוהה ישיג תוצאות מצוינות, יחזור לתפקוד מלא ללא הגבלה ויוכל להימנע מטיפול ניתוחי.
טיפול פיזיותרפיה לקרע במיניסקוס
בכל סוגי הפציעות המערבות קרע במיניסקוס, מומלץ להתחיל טיפול שמרני אצל פיזיותרפיסט מומחה בתחום, על מנת להקל על הסימפטומים ולשפר את איכות התנועה בברך. במרבית המקרים טיפולי הפיזיותרפיה יסייעו למטופל לחזור לשגרת פעילות תקינה ללא כאבים ללא צורך בניתוח.
גם במקרים בהם בסופו של דבר כן יידרש ניתוח, ביצוע פיזיותרפיה כהכנת הברך להליך הניתוחי תשפר את היכולת שלה לחזור לתפקוד מלא לאחריו, ועשויה לקצר באופן משמעותי את זמן השיקום.
במהלך טיפול פיזיותרפיה, במקרה של קרע במיניסקוס, יעשה שימוש בעקרונות שיקום שונים ויושמו דגשים בהתאם למצב הברך ובהתאם למצבו של המטופל.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע במיניסקוס.
דגש טיפולי ראשון – הקלה על כאבים, הורדת נפיחות ושיפור טווח תנועה.
דגשים אלו יהיו דומיננטיים יותר בחלק הראשון של השיקום. הפיזיותרפיסט יעבוד עם המטופל על הפחתת כאבים, הורדת נפיחות ושיפור טווח התנועה בברך. תוך כדי הטיפול יעשה שימוש בתרגילים אקטיביים להגברת זרימת הדם לאזור לעידוד תהליכי ההחלמה. לשם כך יעשה הפיזיותרפיסט שימוש באמצעים שונים, וביניהם:
- עיסוי רפואי
- הנעת מפרקים
- תרגילים שיקומיים
- דיקור מערבי (דיקור יבש)
- מכשיר גירוי חשמלי (T.E.N.S)
- אולטרסאונד
- חימום וקירור
- חבישות שונות (קומפרשן, קינזיו טייפ)
- ועוד.
כמו בכל שלבי השיקום, יתבצע גם בשלב זה טיפול מנואלי, יעשה שימוש בתרגילים רפואיים שונים. לשיפור טווחי התנועה, חיזוק שרירי הגפה התחתונה ושרירי הליבה ושיפור היכולת השרירים סביב הברך.
בשלבים הראשונים של השיקום, חשוב הדיוק בעבודה והמקצועיות של הפיזיותרפיסט על מנת שתושג הקלה בסימפטומים ויכולת מרבית של הפעלת הברך, ללא פגיעה נוספת במיניסקוס הקרוע. כמו כן, הפיזיותרפיסט שם דגש על הסבר מפורט למטופל על תהליך השיקום שיעבור ומה האתגרים העומדים בפניו עד להחלמה מלאה.
דגש טיפולי שני – חיזוק פונקציונלי וחזרה לפעילות
לאחר השבועות הראשונים, בהם מתמקדים בעיקר בהורדת כאב, נפיחות, שיפור טווח תנועה והחזרת היכולת הגופניות לביצוע פעולות יומיומיות, מתקדמים לפיתוח יכולות גופניות מתקדמות יותר. הדגש יהיה על חיזוק ושיפור תבניות תנועה מתקדמות לרבות יכולות ספורטיביות, פעולות הקשורות בעבודה פיזית קשה או כל יכולת ספציפית שאליה המטופל מעוניין לחזור.
בשלב זה מתרכזים בשיפור היכולת המוטורית, כחלק מחזרה לתפקוד גופני וספורטיבי מלא.
כמו כן, הפיזיותרפיסט, בשיתוף עם המאמן השיקומי, בונים תוכנית אימונים מותאמת אישית למטופל, לפי השלב השיקומי בו הוא נמצא בהתאם ליכולותיו הגופניות באותו שלב.
ככל שהמטופל מתחזק ומשתפר בהיבטים הגופניים השונים, מתעדכנת תכנית האימונים כחלק מתהליך השיקום, רמת האינטנסיביות והמורכבות של התרגילים עולה והמטופל מקבל הכוונה איך ומתי לחזור לפעילות מלאה.
תכנית האימונים (ומגוון התרגילים שהיא מכילה) בנויה משילוב של שיטות אימון רבות. שיטות האימון העומדות לרשות הפיזיותרפיסט והמאמן השיקומי לבניית תכנית האימונים כוללות אימון פונקציונלי, יוגה, אימון משקולות, פילאטיס, פלדנקרייז, D.N.S, אימוני אתלטיקה ועוד.
לרוב, ייעשה שימוש ביותר משיטה אחת. שילוב זה בין מגוון שיטות האימון, מאפשר שיפור של מכלול היכולות הגופניות הנדרשות ממטופל המשתקם מקרע במניסקוס.
במידת הצורך ימליץ הפיזיותרפיסט על פתרונות ארגונומיים שיקלו על המטופל בחיי היומיום עד שיחזור למצב של תפקוד מלא ורגיל.
קרע במיניסקוס – טיפול פיזיותרפיה לפני ואחרי ניתוח
במידה ונדרש טיפול ניתוחי, יתחלק תהליך השיקום לשני חלקים:
- טיפול פיזיותרפיה לפני ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס (פרה אופרטיבי)
בחלק זה של השיקום הפיזיותרפיסט מלווה את המטופל כהכנה להליך הניתוחי ועובד איתו על הפחתת כאבים בברך, שיפור טווחי התנועה, חיזוק שרירי הגפה התחתונה ושרירי הליבה ושיפור יכולת השרירים סביב הברך. - טיפול פיזיותרפיה אחרי ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס (פוסט אופרטיבי)
בשלב זה, לאחר הטיפול הניתוחי במניסקוס (כריתה, ניקוי והחלקה או תפירה), מתחיל שלב ההתאוששות מהניתוח. הפיזיותרפיסט משתמש בטכניקות שונות כגון טיפול מנואלי, טיפול חשמלי (TENS), חימום וקירור, חבישות שונות (קומפרשן, קינזיו טייפ) ותרגילים רפואיים. זאת על מנת להקל על הכאב, להוריד נפיחות ולשפר את טווחי התנועה.
שלב זה של השיקום נמשך בין חודש וחצי לשלושה חודשים, בהם מתחילים בטיפול ברקמות הברך המנותחת ומסיימים בחזרה מלאה לפעילות.
חשוב לדעת שמשך השיקום עלול להשתנות בהתאם למצב הברך ולמצבו של המטופל. לעיתים מתארך זמן השיקום עקב תגובות לא צפויות של הברך אשר מאריכות את זמן ההחלמה. ככלל, היענות המטופל ומחויבותו לתהליך השיקום יאפשרו למקסם את התהליך ולהשלים אותו בזמן אופטימלי.
דגשים לטיפול פיזיותרפיה בקרע במיניסקוס
חשוב להבין כי שיקום לאחר קרע במניסקוס הינו תהליך מורכב אשר הצלחתו תלויה במספר גורמים. בראש ובראשונה טיפול, ליווי ומעקב על ידי פיזיותרפיסט מומחה בתחום. כמו כן, בבסיסו של התהליך עומדים שלושה גורמים עיקריים:
- חומרת הפציעה ומידת הנזק למניסקוס עצמו.
- מצבו הגופני של המטופל ויכולותיו הגופניות כגון חוזק, משקל גוף, גמישות, יכולות ומיומנות ספורטיבית.
- האופן הביולוגי/פיזיולוגי שבו מגיב הגוף, קרי קצב ריפוי הרקמות והתאוששות המפרק לאחר הפגיעה/ניתוח.
כל אחד משלושת המרכיבים הללו ישפיע באופן מכריע על קצב ומשך השיקום. מכאן, שעבור כל מטופל נדרש זמן שיקום שונה. תקופת השיקום מקרע במניסקוס יכולה לנוע בין 6 ל 12 שבועות, תלוי בסוג הטיפול. במקרים מסוימים אף למעלה מכך.
להצלחת תהליך השיקום של קרע במיניסקוס נדרשת מחויבות, דבקות והתמדה מצד המטופל. שכן, גם אם הגורם המטפל (פיזיותרפיסט, רופא, מאמן שיקומי) נותן את כל הידע, המגע וההדרכה, זה מהווה רק 50% מתהליך השיקום. 50% הנוספים הם בידי המטופל ותלויים במידת המחויבות וההשקעה שלו במהלך שיקום!
כמו בכל תהליך אימון ושיקום, זכרו: בדומה לבניית פירמידה, כל שלב נבנה על בסיס השלב הקודם. לכן, ככל שנקפיד לבנות בסיס רחב וחזק יותר, נוכל לבנות לגובה, תוך שמירה על יציבות והקטנת הסיכוי ל"נפילה".
טיפול ניתוחי (ארתרוסקופיה – פולשני מינימלי)
במידה והטיפול השמרני נכשל, או שאינו מתאים לטיב הפציעה, ניתן לפנות לפתרון ניתוחי – ניתוח לתיקון (במידת האפשר), או הסרת החלק הפגוע במיניסקוס. לרוב מתבצע בשיטת ניתוח זעיר פולשנית – ארתרוסקופיה.
טיפול תרופתי
במידת הצורך ישולבו תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDׂׂ), להקלה על הכאב והדלקת. לעיתים יעשה שימוש בזריקות סטרואידים לברך לטיפול בכאב ודלקת. הטיפול התרופתי מותווה על ידי הרופא המטפל.
המלצות למניעת קרע במיניסקוס
- הקפדה על ביצוע הכנה מתאימה לפני פעילות גופנית.
- שימוש בעזרים מתאימים לסוג הפעילות. כגון נעליים מתאימות.
- הימנעות מפעילות קיצונית הגורמת לעומס יתר על הברך, ללא הכנה מתאימה.
- שמירה על משקל תקין כדי להפחית את הלחץ על מפרק הברך.
- חיזוק השרירים סביב הברך ושיפור היכולת המוטורית, על מנת לאפשר פעילות גופנית ללא תקלות.
קרע במניסקוס – לסיכום
קרעים מסוגים שונים במניסקוס מהווים חלק גדול בפציעות ברכיים. אם אתם חווים תסמינים של כאב, נפיחות והגבלת תנועה, יתכן ואתם סובלים מקרע במניסקוס. במקרה כזה, חשוב לפנות לטיפול רפואי בהקדם, שכן קרעים לא מטופלים עלולים להוביל לשחיקה ובעיות ברכיים ארוכות טווח.
עבודה צמודה עם פיזיותרפיסט וביצוע תוכנית טיפול מותאמת אישית, תסייע במרבית המקרים לחזרה מלאה לפעילות והפחתת הסיכון לפגיעה עתידית.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע במיניסקוס.