כאבי גב: סיבות נפוצות ודרכי טיפול

כאבי גב הם מהתלונות הנפוצות ביותר בקרב המטופלים שלנו, והסיבות להם רבות מאוד. אומנם לא נוכל לפרט כאן על כל הסיבות האפשריות לכאבים אלו, אבל ריכזנו כמה מהגורמים הנפוצים ביותר בהם אנחנו נתקלים במרכז שלנו, ונקודות חשובות שמומלץ להיות ערים להן.

ראשית כל, כמה פרטים חשובים על מבנה הגב

לפני שמתחילים לדון בכאבי הגב והסיבות להם, כדאי להקדיש כמה מילים לחלק הזה בגופנו שבדרך כלל אנחנו לוקחים כמובן מאליו.
לאורך כל הגב, במרכזו, עובר עמוד השדרה. עמוד השדרה הוא מבנה גרמי דמוי מגדל התומך בכל חלקי הגו. במרכז עמוד השדרה, לכל אורכו, ישנה תעלה ובתוכה עובר חוט השדרה, אשר מהווה חלק ממערכת העצבים המרכזית וגורם מקשר בין המוח לבין שאר איברי הגוף.

 

כאבי גב - מבנה עמוד השדרה

מבנה עמוד השדרה

עמוד השדרה מורכב מ-24 חוליות המגיעות עד לעצם הזנב, בה ישנן 5 חוליות נוספות המחוברות לעצם אחת. בין חוליות עמוד השדרה ישנם דיסקים בין חולייתיים. דיסקים אלו, דמויי צמיג קשיח עם מילוי ג'לטיני, מהווים מעין חייץ המספק יציבות ומאפשר תנועה. כמו כן, הדיסק מגן על החוליות מפני שחיקה ואף משמש כבולם זעזועים בעמוד השדרה.

מבנה מורכב זה מאפשר שילוב יעיל בין תנועה ליציבות. במידה ומועמס על הגב עומס רב מדי הוא נמצא בסכנת פגיעה.
האזור חשוף ביותר לפגיעות הוא אזור הגב התחתון (עמוד השדרה הלומברי) הנושא את משקל החלק העליון של הגוף ובמקביל עומד כחמש חוליות אשר אינן נתמכות בשום מבנה גרמי (כגון כלוב הצלעות) ומיוצב על ידי שרירים בלבד. לכן, יושפע מאוד מביצוע פעולות כגון הרמת משאות, סיבובים והתכופפות קדימה, אחורה ולצדדים.

כאבי גב עשויים להופיע ככאבים פתאומיים (אקוטיים) או ככאבים כרוניים (הדרגתיים וארוכי טווח), כאשר לעיתים קרובות ייתכן גם שילוב של שני הסוגים. בכל מקרה, כאשר הכאב נמשך מעבר למספר ימים ופוגע באיכות החיים, חשוב לפנות לייעוץ רפואי לבירור הסיבות לכאב.

למרכז פיזיותרפיה צהלה ניסיון רב בטיפול בכאבי גב.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

גורמים מרכזיים לכאבי גב

גב תפוס

לא מדובר פה על מונח רפואי, כי אם ביטוי שכיח לתיאור מצב בו מופיעים כאבי גב חזקים כתוצאה מהיתפסות שרירים סביב עמוד השדרה.

מצב זה מאופיין בדרך כלל בכאב אקוטי והוא יכול להיות מלווה בנוקשות וקושי בהנעת עמוד השדרה. כאבי השרירים עלולים להגיע לעוצמות כאב גבוהות מאוד, עד כדי אי יכולת לנוע ו/או להשתעל ולעיתים אף כאב בנשימה עמוקה. לעיתים, כאבים אלו מרגישים קטסטרופליים, אך אינם מעידים על מידת הפגיעה במבנים בעמוד השדרה.

גב תפוס עלול להקשות מאוד ולהיות מאתגר במיוחד כאשר אנחנו נדרשים לבצע פעולות יום-יום בסיסיות כגון רחצה או לבוש, ולעיתים קרובות הוא פוגע באופן משמעותי בשגרת היומיום, ביכולת הניידות ובאיכות החיים.

הסיבות לגב תפוס הינן רבות והן כוללות, בין היתר:

  • שהייה בתנוחה לא נוחה למשך זמן ממושך (למשל בשינה, או בעת עבודה מול מחשב).
  • פעילות מאומצת כגון הרמת משאות כבדים, או נקיונות אינטנסיביים.
  • תנועה לא נכונה המלווה בכאב פתאומי.
  • פעילות ספורטיבית מאומצת בעומס יתר, או פעילות ללא הכנה מתאימה.
  • חשיפה ממושכת לקור.
  • חבלה ישירה או פגיעה עקיפה.
  • ועוד.

במרבית המקרים הכאבים יחלפו כלעומת שבאו בתוך ימים או שבועות ספורים (לרוב תוך שבועיים, בחלק מהמקרים עד כ-6 שבועות) ולא יחייבו טיפול רפואי. יחד עם זאת, במקרים הבאים חשוב לפנות לבירור רפואי:

  • הכאב חריף מאוד ולא מאפשר אפילו את הפעילויות היומיומיות הבסיסיות ביותר.
  • הכאב נמשך מעבר לשבועיים ואינו משתפר.
  • הכאב מקרין לאזור אחר בגוף.
  • הכאב מלווה בחולשה בגפיים או אי שליטה בסוגרים.
  • הכאב נגרם כתוצאה מחבלה או טראומה, למשל תאונת דרכים.

בניגוד לסברה הרווחת, לא חייבים להיות במנוחה מוחלטת במיטה במקרים של גב תפוס, אלא רצוי להמשיך בפעילות היומיומית ככל שמתאפשר ללא עליה בכאב, תוך הימנעות מפעילות מאומצת אשר עלולה להחמיר את המצב. מתיחות עדינות, קומפרסים חמים ופעילות שאינה מכאיבה יכולים לסייע לשחרור השרירים התפוסים והקלה על הכאב.

במרכז פיזיותרפיה צהלה אנו מטפלים בהצלחה רבה במקרים של גב תפוס באמצעות:

  • תנועתיות רקמה רכה (עיסוי רפואי, טריגר פוינטס וכו') לשחרור השרירים התפוסים.
  • דיקור יבש – לשחרור השרירים והקלה על הכאב.
  • אימון שיקומי – תרגילי תנועה וחיזוק לתרגול עצמאי, המסייעים לשיפור יכולות גופניות, להחלמה מלאה ומניעת הישנות הבעיה.

שמירה על יציבה נכונה, משקל תקין ומניעת מאמץ יתר של הגב יסייעו לצמצם את הסיכוי לתפיסת שרירי הגב.

בקע, בלט ופריצת דיסק

כאבים כרוניים, מלווים לעיתים בתחושת עקצוץ, "זרם", ו/או כאבים ברגליים, יכולים להעיד על מצב של פגיעה בדיסקים הבין חולייתיים. מצב זה יכול לנבוע בשל פגיעה טראומטית או שחיקה טבעית המתפתחת לאורך השנים. ליקוי זה אמנם יכול להתרחש לכל אורך עמוד השדרה, אך במרבית המקרים מתפתח באזור הגב התחתון.

לפגיעה בדיסק יש כמה דרגות חומרה:

  • בקע דיסק: בקעים הם הסימנים הראשונים לפגיעה בדיסק כאשר השכבות הפנימיות של טבעת המעטפת החיצונית של הדיסק נפגעות.
  • בלט דיסק: זהו השלב הבא של פתולוגיות בדיסק הבין חולייתי, כאשר הטבעת ההיקפית שלו טרם נקרעה לגמרי אך השכבות החיצוניות שלה מתחילות להידחק לאחד הצדדים ולבלוט אל מחוץ לקו החוליות.
  • פריצת דיסק: זוהי דרגה חמורה יותר של פתולוגיית הדיסק. במקרים אלו, נוצר קרע בטבעת הסחוסית ההיקפית של הדיסק וגרעין הסחוס הג'לטיני, שנמצא בחלקו הפנימי של הדיסק, מתחיל לזלוג אל מחוץ למסגרת קו החוליות.

בלט או פריצת דיסק הם מצב מבני אנטומי של הרקמה ואינם מחלה! ברוב המקרים הם אינם סימפטומטיים והאדם אפילו לא יהיה מודע לעובדה שיש לו דיסק בולט או פרוץ בעמוד השדרה. במקרים בהם הדיסק סימפטומטי והאדם סובל מכאבים והגבלה, יש להשלים בירור רפואי. ברוב המקרים, הטיפול יהיה באמצעות פיזיותרפיה ותכנית שיקום מוקפדת, כאשר בעת הצורך ניתן להיעזר במשככי כאבים.

זמן ההחלמה נע בין שבועות בודדים לחדשים רבים ולעיתים אף שנה ויותר. משך תהליך ההחלמה תלוי במשתנים רבים, מחומרת הבלט/פריצה, דרך יכולותיו גופניות של המטופל ועד אורח חייו ועיסוקו של המטופל. במקרים חמורים, בהם אין התקדמות בשיקום השמרני או שמצב הפתולוגיה אינו יציב וישנו סיכון לאיבוד תפקודים חיוניים, יש לשקול פתרון ניתוחי.
במידה ונבחר פתרון ניתוחי, יש צורך בשיקום מוקפד בפיזיותרפיה, בניית תכנית אימון גופני מותאמת ואימוץ אורח חיים בריא.

במרכז פיזיותרפיה צהלה אנו מטפלים בהצלחה רבה במקרים של בלט/פריצת דיסק באמצעות:

  • טיפולים מנואלים לשחרור שרירים והנעת מפרקים.
  • דיקור מערבי (יבש) ונקודות לחיצה (Trigger points) להפחתת הכאב ושחרור השרירים.
  • אימון שיקומי לחיזוק קבוצות השרירים הרלוונטיות כגון המייצבים של עמוד השדרה והאגן ושיפור היכולות הגופניות.
  • הדרכה לדפוסי תנועה נכונים והתאמת פתרונות ארגונומיים למניעת הישנות הבעיה.

סיאטיקה

בריאות הגב ועמוד השדרה בעלת השפעה מכרעת על הגוף כולו. סיאטיקה (אישיאס) היא דוגמה מובהקת לכך. סיאטיקה הינה תסמונת נפוצה, שיכולה לנבוע ממספר גורמים שונים, אשר מאופיינת בכאבים ותחושות נימול שמקרינים לכיוון האגן והחלק הצידי והאחורי של הירך והשוק. מקורם של כאבים אלו הוא בפגיעה ברקמת עצב השת (העצב הסיאטי) שתחילתו בשורשי העצבים בעמוד השדרה המותני, וסופו בכף הרגל.

כאבים או תחושות נימול ועקצוץ יוקרנו בעיקר לחלק האחורי של הרגל, והם יכולים להיות עמומים או חדים וחזקים. מאמצים של שרירי הגב כגון נשיאת משאות כבדים ואפילו עיטוש או שיעול עלולים להחמיר את התסמינים. לפעמים גם שינוי תנוחת הגוף ועמוד השדרה עשוי להשפיע עליהם. התסמינים יופיעו בדרך כלל רק בצד אחד של הגוף אך לעיתים יורגשו בשני הצדדים וילוו בכאבי גב תחתון.

סיאטיקה שאינה נעלמת מעצמה לאחר כשבוע מצריכה פנייה לייעוץ רפואי לבירור הסיבות לכאב ונימול. תהליך האבחון יכלול בדיקה אצל אורתופד או פיזיותרפיסט, ולעיתים גם בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או MRI.

במרכז פיזיותרפיה צהלה אנו מטפלים בהצלחה במקרים של סיאטיקה באמצעות:

  • טיפולים מנואלים הכוללים טכניקות לשחרור שרירים והנעת עמוד השדרה המותני, במטרה לשחרר את הלחץ העצבי.
  • טכניקות כגון דיקור יבש ונקודות לחיצה להקלה על המתח בשרירים והכאב.
  • שילוב של פעילות גופנית מותאמת ותרגילים לשחרור הרקמה העצבית המעורבת.
  • שימוש בחשמל (TENS) וחימום להורדת כאב ומתח בשרירים.
  • הדרכה ארגונומית לשיפור תנוחת ישיבה/שכיבה, להקלה בסימפטומים במהלך היומיום.


מניעת כאבי גב ושמירה על בריאות הגב

כאבי גב אופייניים, באופן כללי, לגברים ונשים מגיל 40 ומעלה. לעיתים הם נובעים מסיבות של גיל מבוגר ושחיקה טבעית ברקמות עמוד השדרה, לעיתים בגלל החלשות שרירי הגב והבטן במקרים אחרים בשל פציעות וחבלות טראומטיות.

אף על פי שלא בכל המקרים ניתן למנוע את התפתחות כאבי הגב, ישנן כמה הנחיות מרכזיות שעשויות לשמור על בריאות הגב למנוע או לצמצם בעיה אפשרית:

  • תנועה טבעית: ככלל, גוף האדם לא נועד לישיבה ממושכת על כסא. כיום, חלק גדל והולך של האוכלוסייה מבלה שעות רבות בישיבה מול מחשב. בשנים האחרונות הוכח כי אורח חיים יושבני פוגע בבריאות הגוף בכלל ובבריאות הגב ועמוד השדרה בפרט. לכן, מומלץ לשלב תנועה טבעית לכל אורך היום. אנשים שעובדים שעות ארוכות מול מחשב יכולים, לדוגמא, לשלב הפסקות של מספר דקות הליכה בכל שעה, או אף להתקין במקום העבודה עמדת עבודה בעמידה.
  • פעילות גופנית מותאמת אישית: פעילות גופנית נכונה, המותאמת לגיל ולמצבו הגופני של האדם, תסייע לחזק את השרירים הרלוונטיים להגנה על בריאות הגב ועמוד השדרה.
  • שמירה על משקל גוף (BMI) תקין: משקל גוף גבוה מקנה עומס רב על שרירי הגב ועמוד השדרה. על כן, מומלץ לדבוק בתפריט מאוזן (וטעים!) שיאפשר לשמור על משקל גוף (BMI) תקין.
  • יציבה נכונה והרמת משאות: כדי לשמור על בריאות הגב ועמוד השדרה, יש להקפיד על יציבה נכונה, גם בעת ישיבה ועבודה מול מחשב. חשוב להתאים את סביבת העבודה לנתוניו של העובד, להגביר מודעות לגבי תנוחת נהיגה והרמת חפצים ויש להימנע מהרמה של משאות כבדים מדי.

חיים פעילים ובריאים הם תנאי בסיסי לבריאות הגב ועמוד השדרה, אך אינו מספק. זכרו – בכל מקרה של כאב גב שאינו חולף מעצמו כדאי לפנות לייעוץ רפואי שיסייע לטפל בבעיה ולמנוע את החמרתה.

למרכז פיזיותרפיה צהלה ניסיון רב בטיפול בכאבי גב.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: