פריצת דיסק

פריצת דיסק, או בלט דיסק, מתארים מצב אנטומי של רמת השחיקה ברקמת הדיסק הבין חולייתי, אך אינם בהכרח מתארים את מצבו הקליני של האדם (תחושת כאב או הגבלה) או את מצב תפקודו הגופני.

מצב אנטומי של פריצת דיסק, נגרם בדרך כלל כתוצאה משחיקה רבת שנים של המבנים בעמוד השדרה ויכול להתקיים גם ללא כאבים או הגבלה כלשהי בתנועת עמוד השדרה או בתפקודו של האדם.

רבים מאתנו מסתובבים עם פריצת דיסק ואפילו לא יודעים על קיומה, זאת כיוון שמצב זה של פתולוגיית דיסק (פריצה או בלט דיסק) עשוי להיות א-סימפטומתי (ללא תסמינים – שאינו מורגש). למעשה, מחקרים שבדקו אנשים שאינם סובלים מכאבי גב ו/או הקרנות לירך או לרגליים, גילו שאצל 65% מהם קיימת פתולוגיית דיסק (פריצת דיסק או בלט דיסק). עובדות אלה מבליטות את הטענה שגם אם יש לאדם פריצת דיסק, אין משמעות הדבר שיסבול בהכרח מכאבים והגבלה.

פריצת דיסק, כפי שהוגדרה כמצב אנטומי של הדיסק הבין חולייתי, שכיחה בקרב קבוצות שונות באוכלוסייה.
בסיכון הגבוה ביותר לפריצת דיסק נמצאים בעלי מבנה גוף בעייתי כגון:

  • עקמת
  • קיפוזיס נוקשה (ליקוי יציבתי מולד)
  • אנשים הסובלים מעודף משקל קיצוני ו/או חולשת שרירים קיצונית (היפוטונוס, מצבים בריאותיים שונים)
  • אנשים העובדים בעבודות פיזיות הכוללות הרמת משאות
  • עובדים השוהים זמן ממושך בישיבה על מושב רוטט (נהגים, מפעילי מיכון כבד וכו')
  • עובדים בעבודות משרדיות המצריכות ישיבה מול מחשב לאורך רוב שעות היום
  • ספורטאים חובבים ומקצועיים אשר אינם דואגים לחיזוק מספיק סביב עמוד השדרה
  • הורים צעירים אשר נאלצים לשאת את ילדיהם לפרקי זמן ממושכים בתנוחות לא מאוזנות (לרוב על הידיים ולא במנשא מתאים)

ישנם גורמים רבים בעלי השפעה על היווצרות של פריצת דיסק. אך למעשה הגורם המשמעותי ביותר הוא נטייה גופנית אישית, שכנראה קשורה במבנה הדיסק ובאופן התנועה האינדיווידואלי של כל אחד מאתנו. גורמים אישיים אלו הם שיקבעו אם תתרחש פריצת דיסק ויתרה מכך, הם שיקבעו האם האדם אכן יסבול מכאבים והגבלה או שמא נוכחות הפגיעה בדיסק כלל לא תורגש.

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון פריצת דיסק ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

כיצד נגרמת פריצת דיסק?

החלק העיקרי של עמוד השדרה שלנו מורכב מקבוצה של 24 חוליות ועצם זנב (סקרום) אחת. בין כל חוליה לחוליה שמתחתיה ו/או מעליה ישנו מרווח בין חולייתי אשר בו ממוקם דיסק שתפקידו בלימת זעזועים ושמירה על מבנה תקין ויציב של עמוד השדרה תוך כדי מתן אפשרות לתנועה אופטימלית.

דיסק זה בנוי משני חלקים עיקריים, טבעת חיצונית וגרעין פנימי. הטבעת ההיקפית בנויה משכבות של סחוס סיבי (דמוי צמיג של מכונית), חזק ובעל יכולת נשיאת משקל. הגרעין הפנימי עשוי מסחוס צמיגי (דמוי נוזל סמיך מאוד, בעל תכונות הדומות לשמן בבולם זעזועים של רכב) שנועד לשמור על המרווח בין החוליות ולבלום זעזועים בעמוד השדרה.

במבנה דיסק תקין, הסחוסים הללו פועלים בצורה תקינה ומספקים את היציבות הנדרשת ואת בלימת הזעזועים המתבקשת בין חוליות עמוד השדרה. הבעיה מתחילה כאשר בעקבות לחצים בלתי מאוזנים על עמוד השדרה, מתחיל הסחוס להישחק, תופעה נפוצה שמתרחשת בעקבות לחץ המופעל תדירות על עמוד השדרה או בעקבות התקדמות הגיל וההזדקנות הטבעית של הרקמות.

כתוצאה מהלחצים על הדיסק מתחילות להתבקע השכבות הפנימיות של הטבעת החיצונית והסחוס הצמיגי מתחיל לחדור להיקף הדיסק. מצב זה נקרא בקע דיסק ולרוב אינו מורגש. כאשר מצב הבקע מתקדם עקב המשך הלחצים המופעלים על עמוד השדרה, יותר ויותר שכבות נבקעות בטבעת ההיקפית עד שהדופן שלה מדקקת לרמה שנוצרת בליטה היקפית אל מחוץ לגבולות האנטומיים של הדיסק. מצב זה מכונה בלט דיסק ועלול ליצור לחץ על רקמות שכנות. לחץ זה עלול ליצר כאב מקומי ונוקשות תנועתית ובמקרים חמורים אף הקרנת כאב לאורך הרגל.

ככל שעובר הזמן וככל שנמשכים העומסים על עמוד השדרה, ישנו סיכון שהתהליך יחמיר והגרעין הסחוסי הצמיגי (הפנימי) שבדיסק יפרוץ את רקמת הטבעת הסחוסית ויזלוג החוצה ממנה, מצב זה מכונה פריצת דיסק ועלול להוביל ללחץ על מבנים עצביים בתעלת עמוד השדרה או בנקבים הבין-חולייתיים מהם יוצא העצב לכיוון הגפיים. מצב כזה עלול להוביל לפגיעה ברקמת העצב וכתוצאה מכך לכאב, לרדימות ואף לחולשה שרירית וחוסר שליטה מוטורית באיברים שאליהם מוביל אותו עצב.

כיצד נזהה פריצת דיסק

התסמינים של פריצת דיסק תלויים מאוד באזור עמוד השדרה שבו ממוקמת פתולוגיית הדיסק (בקע, בלט או פריצה) וברמת החומרה והגודל של הבקע או הזליגה שהתרחשה.

במקרים שבהם הדיסק ניזוק רק בשכבות הפנימיות של הטבעת ולא זלג מחוצה לה ולא נוצר לחץ על רקמת העצב עצמה – יתכן והתחושות תהיינה כאב מקומי או אי נוחות בגב התחתון, לעיתים קרובות האדם לא יחוש בכאב כלל. לעומת זאת, במצבים של בלט דיסק משמעותי או פריצה של הטבעת הסחוסית ההיקפית, יתכן ויוצר לחץ על רקמת עצב. במקרה כזה, התסמינים עלולים להיות מורגשים באופן משמעותי, חדים וברורים.

לרוב, תסמיני פריצת דיסק מתחילים עם הופעתם של כאבי גב, או  כאבי גב תחתון מתמשכים, או בסדרה של אירועים חוזרים של כאבים באזור הדיסק הפרוץ (מרכז עמוד השדרה) ויהיו מלווים בנוקשות תנועתית במיוחד בבוקר. מצב כזה שנמשך זמן רב, עלול להביא להחמרה בסימפטומים ולהגיע למצב של כאבים מוקרנים לגפיים התחתונות, לתחושות עצביות כגון רדימות (נימול), עקצוצים וחולשה שרירית, בהתאם לפריסה העצבית של האזור הפגוע.

התסמינים של פריצת דיסק יכולים להיות שונים בהתאם לאזור שבו התרחשה פריצת הדיסק:

  • תסמיני פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני – פריצת דיסק בדיסקים הממוקמים בין החוליות שבחלק התחתון של עמוד השדרה. מאזור זה של עמוד השדרה יוצאים העצבים לגפה התחתונה (אגן ורגליים).
    התסמינים יכללו תחושות של כאב חד, שריפה, סיאטיקה – חוסר תחושה או עקצוצים שמקרינים מהעכוז והירכיים אל השוקיים ולעיתים יגיעו גם עד כפות הרגליים, ועוד.
    לרוב צד אחד, ימין או שמאל, יהיה מעורב, מאחר ופריצת הדיסק בדרך כלל מתרחשת לאחד הצדדים של עמוד השדרה. הכאבים הקשורים בפריצת דיסק מתוארים על ידי המטופלים כדומים לכאבי מכת חשמל או שריפה, ולרוב הם ילכו ויחמירו במצבים ובתנוחות של לחץ על העצב, כגון הליכה, עמידה או ישיבה ממושכת. מיקום הסימפטומים והתנוחה בה יוחמרו, תלוי במיקום פריצת הדיסק, בסוג הפריצה ובחומרתה.
  • תסמיני פריצת דיסק באזור הצוואר – כאשר פריצת דיסק מתרחשת בחוליות הצוואריות של עמוד השדרה, הדבר יתבטא בדרך כלל בכאבים באזור הצוואר עצמו, כאב המלווה במתח שרירי ונוקשות תנועתית באזור הצוואר.
    במידה והפריצה משמעותית ולוחצת על שלוחות עצביות אשר מעצבבות את הגפה העליונה, עלולים להופיע סימפטומים כגון כאב, רדימות, עקצוצים וחולשה, המוקרנים מהצוואר לאזור הכתפיים, ובמקרים חמורים יותר להקרין מטה אל הזרוע ולכף היד.
    בדומה לפריצת דיסק בעמוד שדרה מותני, עלולה פריצת דיסק באזור הצווארי להיות מושפעת מתנועות עמוד השדרה ומהתנוחות בהן נמצא עמוד השדרה הצווארי. כאב, חוסר תחושה, עקצוצים ובמקרים חמורים חולשה באזור הכתפיים, הזרוע וכף היד, יופיעו בהתאם לאופי ומיקום פריצת הדיסק בעמוד השדרה הצווארי ועלולים להחמיר במידה ולא יטופלו כראוי.
    פריצת דיסק צווארית מרכזית, היא בעלת פוטנציאל לחץ על חוט השדרה עצמו (לא רק על השלוחות העצביות שיוצאות לכיוון הגפיים). לחץ ישיר על חוט השדרה עלול לגרום לפגיעה חמורה יותר אשר תתבטא בסימפטומים שונים עם פריסה שונה על פני הגוף. פריצה כזו צריכה להיות מטופלת בהקדם ולהיות במעקב, זאת על מנת למנוע היווצרות של נזק בלתי הפיך.

היה וזיהיתם אחד או יותר מהתסמינים הבאים, עליכם לפנות בהקדם האפשרי לגורם מקצועי לקבלת טיפול לפריצת דיסק. הטיפול הרצוי הוא טיפול שמרני באמצעות פיזיותרפיה לפריצת דיסק. במקרים חמורים מאוד, עלול המצב להוביל לטיפול ניתוחי. סוג בטיפול יקבע בהתאם לחומרת הבעיה.

טיפול פיזיותרפי בפריצת דיסק

הטיפול בבעיות גב תחתון הכוללות פתולוגיית דיסק (פריצת דיסק או בלט דיסק) נעשה במספר רבדים.
ראשית יש לבצע אבחון תנועתי מקיף ולהבין את מקור הסימפטומים וההגבלה. כפי שצוין לעיל, לא כל פריצות הדיסק הן סימפטומטיות ולעיתים המטופל עשוי לסבול מסימפטומים הקשורים במבנים אחרים בעמוד השדרה (לדוגמא שרירים או מפרקים), ולווא דווקא מהפגיעה בדיסק עצמו.

לאחר שישנה הערכה מבוססת לגבי אופי ומקור הסימפטומים, יש למצוא את סיבת הפגיעה, קרי, התהליך והליקוי התנועתי שגרמו להתפתחות הפגיעה בדיסק. לאחר שהושלם תהליך האבחון (מקור הסימפטומים וסיבת היווצרות הפגיעה) בונה הפיזיותרפיסט תכנית שיקום אישית מותאמת (על פי הממצאים בבדיקה) ומתחיל בטיפול.

הטיפול בבעיות דיסק בעמוד השדרה כולל מספר היבטים:

  1. הפחתת כאב והקלה על הסימפטומים, למשל באמצעות דיקור מערבי וכלים נוספים.
  2. שיפור היכולת התנועתית של עמוד השדרה ושל המפרקים השכנים.
  3. שיפור התנועתיות של מערכת העצבים.
  4. שיפור יכולת הייצוב השרירי סביב עמוד השדרה והאגן.
  5. פתרונות ארגונומיים להקלה על פעולות יומיומית חיוניות (בבית, בעבודה וכו').
  6. הקניית כלים מעשיים וידע למטופל, בכל הנוגע להתנהלות לאורך התהליך השיקומי ובעיקר אחרי סיום השיקום. זאת על מנת לצמצם עד כמה שניתן את הישנות הבעיה.

במקרים בהם אין התקדמות בפתרון הבעיה, הפיזיותרפיסט יפנה את המטופל להמשך בירור ו/או טיפול אצל הגורם המתאים (לרוב רופא אורטופד מומחה עמוד שדרה או מרפאת כאב). זאת על מנת לשלב טיפול תרופתי או פתרונות נוספים לקידום תהליך השיקום.

במקרים חמורים, בהם אין הקלה בטיפול שמרני, הפיזיותרפיסט יפנה את המטופל לאורטופד כירורג, על מנת לשקול הליך ניתוחי להסרת הלחץ מרקמת העצב.

גם לאחר טיפול ניתוחי, יש לבצע שיקום מוקפד בפיזיותרפיה, מאחר וחוסר התייחסות לחוזק הגוף ולדפוסי התנועה עלול ליצור בעיות משניות (גם כתוצאה מהניתוח) או לגרום לחזרה של הבעיה הראשונית – פריצת דיסק.

 

פריצת דיסק

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון פריצת דיסק ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: