הכותב: דודי גולומבוביץ, פיזיותרפיסט B.P.T, M.A.
מה היא כתף קפואה?
"כתף קפואה", או "הדבקות קופסית מפרק הכתף" – ADHESIVE CAPSULITIS הינה תסמונת המתארת כאבים במפרק הכתף וכתוצאה מכך גם איבוד טווחים משמעותי במפרק. התסמונת יכולה להופיע כתוצאה מפציעה או ניתוח בכתף, או ללא כל סימנים מקדימים וללא חבלה כלל. בתסמונת "הכתף הקפואה" ההתלקחות וההידבקויות של קופסית המפרק גורמות למפרק גמיש ומשוחרר בצורה נורמאלית להפוך לנוקשה כאוב ומוגבל משמעותית, כאילו הכתף נדבקת או "קופאת".
מה הגורמים ל"כתף קפואה"?
הגורם או הגורמים להופעת התסמונת הינם אדיופטים ואינם ברורים. אחת התיאוריות גורסת כי ישנה אפשרות שהתסמונת נגרמת כתוצאה מתגובה אוטואימונית (חיסון עצמי). בתגובה אוטואימונית מנגנון ההגנה של הגוף, שאמור להגן על גופנו בעיקר מדלקות וזיהומים, תוקף רקמות הגוף עצמו. רקמה רכה שמותקפת מפתחת תגובה התלקחותית (דלקתית). אין שום סברה מדוע פעולה זו נעשית בצורה כה פתאומית ואגרסיבית.
אפשרות נוספת להופעת התסמונת היא לאחר חבלה בכתף,שבר או ניתוח. לעיתים קיבוע הכתף אצל אנשים מסוימים מפעיל את התגובה לתופעה. גורמים נוספים היכולים לגרום להיווצרותה של כתף קפואה כוללים בין היתר: בורסיטיס (דלקת של הבורסה), תופעת "צביטה בכתף", או קרעים במייצבי כתף ושכמות. גם מצב כרוני דלקתי של הכתף יגרום לכאבים והדבקויות שיגרמו לכך שהכתף תנוע בצורה מוגבלת ותשמש פחות את האדם. דבר זה יכול להכין את הקרקע להופעת "כתף קפואה".
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לכתף קפואה.
US government, hebrew captions by [1], Public domain, via Wikimedia Commons
מה הם הסימנים והתסמינים ל"כתף קפואה"?
התסמינים העיקריים של כתף קפואה הם כאבים בכתף ואיבוד משמעותי של טווחי התנועה של המפרק. טווח התנועה נשאר זהה באם אתה מניע את כתפך בעצמך או מישהו אחר מנסה לעשות זאת עבורך. בדרך כלל בנקודת ההגבלה יש גם כאב חזק. לעיתים הכאבים מחריפים בלילות. כתף קפואה גורמת לקושי רב בביצוע מטלות שגרתיות ויומיומיות כגון: לבישת חולצה, הסתבנות במקלחת, הסתרקות, סגירה של החזיה מאחור ועוד.
איבחון כתף קפואה
שילוב של בדיקה פיזיקאלית, כמו גם סקירת ההיסטוריה הרפואית של המטופל, מהוות את הבסיס העיקרי לאבחון כתף קפואה. אחד המרכיבים החשובים בזיהוי והבדלתו מתופעות כתף אחרות כגון קרע בגיד מייצב כתף הוא בחינת התנועה של הכתף. כפי שכבר הזכרנו אין הבדל בתנועת הכתף בין אם האדם מזיז אותה בעצמו או הפיזיותרפיסט מזיז אותה עבורו. לעומת זאת בתופעת קרע בגיד המטופל מתקשה להזיז את ידו אך כאשר המטפל מזיז עבורו את היד הטווח גדל משמעותית, אף עד טווח מלא לעיתים. צילומי רנטגן פשוטים אינם יעילים כלל, לעומת זאת MRI עוזר לשלול בעיות אחרות.
מה הם שלבי תופעת כתף קפואה?
השלבים הם:
- שלב הכאבים: בתחילה הכתף כאובה ומרגישה נוקשה מעט. לאחר זמן מה הכתף הופכת לכאובה מאד לזמן שנע בין 3 ל 8 חודשים.
שלב "הקפיאה"/ הנוקשות: בשלב זה הכאבים פוחתים מאד אך הכתף הופכת ליותר ויותר נוקשה ומוגבלת בתנועותיה. השלב הזה נמשך בין 4 ל 6 חודשים. - שלב ההתאוששות: בשלב הסופי שבדרך כלל נמשך בין 1 ל 3 חודשים אין כמעט כאבים.
הכתף שהיתה מוגבלת ביותר אט אט מתחילה לנוע שוב וחוזרת לטווחי התנועה שאבדו לה. יש לזכור על אף זאת שבמקרים רבים נותר חוסר בטווח התנועה ולעיתים אף הכאב חוזר לזמן קצר.
כיצד נתמודד עם כתף קפואה?
הטיפול בכתף קפואה יכול לעיתים להיות איטי ומתסכל. רוב המקרים מחלימים לבסוף אך תהליך ההחלמה אורך חודשים. המטרה הראשונית בשלב הראשון היא להוריד כאבים ולדכא את התגובה הדלקתית (התלקחותית) של הכתף. יש אפשרות שהרופא המטפל ימליץ על תרופות נוגדות דלקת ולעיתים אף זריקות. הפיזיותרפיה מהווה מרכיב קריטי בניסיון להחזיר את טווחי התנועה והחזרת התפקוד הנורמלי של היד. הטיפול מתמקד "בשבירת" ההדבקויות ושחרור השרירים של הכתף והשכמה שהופכים נוקשים ולא תפקודיים. הפיזיותרפיסט ישתמש בטכניקות מסאג' ומוביליזציות עדינות על מנת למתוח ולהניע את הרקמות הרכות בכתף ואת קופסית המפרק. הידרותרפיה (תרגול במי בריכה) היא עוד טכניקה מומלצת לטיפול בכתף קפואה. במקביל לטיפולי הפיזיותרפיה מומלץ ביותר לבצע תוכנית מסודרת של תרגילים ביתיים שינתנו על ידי הפיזיותרפיסט/ית. חשוב לדעת ולהכיר בעובדה שכרגע אין תרופות פלא בטיפול בכתף קפואה. רק תרכיב של פיזיותרפיה, הידרותרפיה, תוכנית תרגול ביתית עצמית ולעיתים קרובות תרופות נוגדות דלקת עוזרים להצליח לגבור על תופעה שכיחה זו.
למרכז פיזיותרפיה צהלה ניסיון רב בטיפול במצבי כתף קפואה. צוות הפיזיותרפיסטים שלנו מיומן בדרכי הטיפול בבעיה זו, ויתאים עבורכם את הטיפול והתרגול באופן האופטימלי לאורח חייכם והיכולות שלכם. במידת הצורך יופנה המטופל לגורמים נוספים לטיפול משולב.
מוזמנים לפנות אלינו לפרטים ומידע נוסף לטלפון: 03-6440888, או באמצעות טופס הפניה באתר.