מאת: אדוה טרם ליבר, פיזיותרפיסטית B.P.T
מחול לסוגיו השונים, הינו אחד מהפעילויות הפיזיות המאמצות ביותר. הדרישות הפיזיות הגבוהות מגוף הרקדן- גמישות גבוהה, שיווי משקל, כח וסבולת, עלולים לגרום לעומס מצטבר ובעקבות כך לפציעות בין אם אתה רוקד בלט, מודרני, ג'אז או סוגי מחול אחרים, בין אם אתה חובבן או רקדן מקצועי. למעשה, 90% מהרקדנים יחוו פציעה במהלך הקריירה.
פציעות מחול ייתכנו בכל הגילאים. בגילאים צעירים (8-12 בבנות, 10-14 בבנים) הסיכון לפציעה הוא גבוה מכיוון שבגילאים אלו מתרחשים תהליכי צמיחה וגדילה,ישנם שינויים בגוף והעצמות גדלות מהר מקצב גדילת השרירים.
מהן פציעות המחול השכיחות?
ניתן לחלק את הפציעות לפציעות טראומתיות ולפציעות הקורות כתוצאה משימוש יתר (Overuse).
רוב הפציעות של רקדנים קורות במנגנון פציעה של שימוש יתר, עקב האופי החוזרני של התנועות באימונים ובהופעות. פציעת שימוש יתר יכולה לבוא לידי ביטוי כפגיעה בעצמות (מצב של שבר מאמץ – Stress Fracture), או בגידים (דלקות שונות Tendinitis).
65%-85% מכלל פציעות המחול של רקדני בלט הן פציעות בפלג הגוף התחתון (אגן, ירך, ברך, קרסול וכף הרגל).
פציעות כף רגל וקרסול- התנועות החוזרניות במחול יכולות לגרום לדלקות בגידים (Tendinitis), שברי מאמץ (Stress Fracture) באזור כף הרגל, נקע בקרסול, פציעה של העצמות הססמואידיות , פציעה של הבהן הגדולה (Hallux Rigidus).
פציעות ברך- הברך גם כן תסבול מהעומס והחזרות הרבות. פציעה שכיחה הינה כאב קדמי באזור הברך (Patellofemoral Pain) .
פציעות גב- פציעת שכיחה בקרב רקדנים היא למעשה מצב של שבר מאמץ בחוליה (spondylolysis)
ואף ייתכן מצב חמור יותר, של החלקת החוליה בעקבות השבר מעל לחוליה אחרת (spondylolisthesis)
פציעות ירך- פציעת ירך נפוצה ברקדנים צעירים נובעת ממעבר הגיד על העצם.
(Snapping Hip Syndrom).
מצב זה מתואר ע"י הרקדן כ"קול" שניתן לשמוע מאיזור הירך, או הרגשה של קפיצה או "קליק" באזור הירך.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לפציעות מחול, בין היתר אנו מלווים את להקת בת שבע בנושא זה.
פציעות מחול
מניעת פציעות – כיצד ניתן להקטין את הסיכויים לפציעה?
רוב הרקדנים המקצועיים מתחילים לרקוד בגילאים 5-6. כאמור, התנועות החוזרניות, הגמישות , האורך והחוזק הנדרשים, הופכת אותם למועדים לפתח פציעת שימוש יתר עתידית.
לכן, חשוב להדריך גם את הרקדנים הצעירים כיצד לפעול למניעת פציעות בעתיד.
בכמה צעדים פשוטים, רקדנים יכולים לשמור על הגוף שלהם ולצמצם את הסיכוי לפציעה:
בהתייחסות לסביבה:
– בחן היטב את מכלול הגורמים הסביבתיים- שים לב לריצפת הסטודיו – האם היא מיועדת לריקוד? בולמת זעזועים? לקויה/ פגומה?, רטובה??. מהי טמפרטורת החדר בו אני רוקד?- טווח הטמפרטורה בסטודיו צריך להיות 18-24 מעלות. האם הנעליים מתאימות? האם הביגוד מתאים?
בהתייחסות לגוף:
– טכניקה ויציבה- טכניקה נכונה ויציבה נכונה הן יסודות הכרחיים בעולם המחול. טכניקה לקויה ויציבה לקויה (במיוחד חולשת שרירים בבטן ובגב) יגרמו במוקדם או במאוחר, לפציעה. על ידי הדרכה לעבודה נכונה ניתן לשפר את הטכניקה והיציבה, ובכך למעשה למנוע פציעות . חוסר נסיון, יכולות טכניות נמוכות ועומס רב מדי בחזרות/ הופעות- יביאו לפציעה. בנוסף, כושר לקוי, חולשת שרירים וחוסר איזון שרירי- מהווים גורמים תורמים להתרחשות פציעה.
– חימום לפני פעילות- ישנה חשיבות רבה להכנת הגוף לקראת החזרה/ הופעה- חימום נכון ומתיחות לפני פעילות.
– הקשבה לגוף- היה קשוב לגופך- שים לב ל"סימני אזהרה" מהגוף- ייתכן ואזורים אלה הם בעלי פוטנציאל להתפתח לפציעות בעתיד. אל תדחוף מעבר למקסימום. הקשב לאיתותים והימנע משימוש יתר (ריקוד למשך זמן ארוך מדי ובתדירות גבוהה מדי) אשר עלול להביא לפציעת שימוש יתר. עליך לדעת לעמוד בפני הפיתוי ולא לרקוד עם הכאב.
גורם נוסף התורם לפציעות הינו זמן מנוחה לוקה בחסר- חזרה לריקוד לפני זמן הריפוי הנדרש לפציעה, עלולה להחמיר את המצב.
בנוסף, שתה הרבה נוזלים, אכול נכון (במקרה הצורך יש להתייעץ עם דיאטנית מהתחום)
הטיפול הפיזיותרפי
הטיפול הפיזיותרפי נותן מענה לטיפול בפציעות ושיקומם, ויותר מכך, לוקח חלק חשוב במניעה של פציעה עתידית:
• טיפול פיזיותרפי בפציעה:
במקרה של פציעה, חשוב לחזור לרקוד רק לאחר שיקום והחלמה מלאה והתייעצות מקצועית כיצד להימנע מפציעה זו או פציעה דומה בעתיד. נמצא כי אחד מגורמי הסיכון של פציעה עתידית הינו הסטוריה של פציעות ברקדן, לכן יש חשיבות גדולה לשלב השיקום והדרכה לחזרה נכונה לריקוד.
• טיפול פיזיותרפי מונע:
כאמור, גורמים תורמים לפציעה הינם יציבה לקויה, טכניקה לקויה, כושר לקוי וחוסר איזון שרירי. חשוב להיפגש עם פיזיותרפיסט ספורט על מנת לקבל המלצות כיצד לשפר את היציבה והטכניקה, אילו שרירים לחזק ואילו שרירים להאריך או למתוח, עם חשיבות מיוחדת לעבודה על שרירי הליבה. על ידי סקירה גופנית והסתכלות ביומכנית נכונה יכול הפיזיותרפיסט לזהות היכן נמצא פוטנציאל להתפתחות פציעה או בעיה, וניתן למנוע את הפציעות מבעוד מועד.